Terugblik Q1 2025

Van een oorlog in Europa naar een wereldwijde handelsoorlog.
“The trick isn’t avoiding corrections. It’s staying long enough to outlive them.”

Sentiment
Als u dit verhaal leest is het sentiment op de financiële markten fors verslechterd ten opzichte van het einde van het eerste kwartaal ofwel vóór “Liberation Day”. Economische onzekerheden zijn toegenomen, de waan van de dag regeert en de markt overdrijft wellicht. De actualiteit lijkt onze terugblik te achterhalen en de wereld zou zijn veranderd. Maar misschien is het juist daarom wel goed om stil te staan bij waar we vandaan komen. In de strategie schenken we aandacht aan interessante historische cijfers en wellicht een wijze raad. In de ondertitel van deze terugblik wordt daar al naar gehint.

Geopolitiek
Met name geopolitieke ontwikkelingen en de toenemende twijfel over de houdbaarheid van de economische groei hielden beleggers het afgelopen kwartaal bezig. Uitspraken van de nieuwe president Trump zetten de financiële markten regelmatig in beweging. Zo sprak hij zich uit over de toekomst van Gaza als de nieuwe vakantiebestemming. Ook verwachtte hij van Oekraïne wat meer respect én zeldzame grondstoffen als dankbaarheid voor zijn militaire hulp. Beleggers wisten over het algemeen niet wat ze van deze vaak bijzondere wendingen moesten vinden. Zij zochten dan gedurende het kwartaal meer zekerheid door winsten af te romen. Maar de grootste verrassing kwam misschien wel uit China toen er de nieuwe AI-chatbot, DeepSeek, werd gepresenteerd. Dit was een Chinees antwoord op de AI-modellen uit met name de V.S. Dit model van Chinese makelij leek te kunnen concurreren met bijvoorbeeld ChatGPT tegen veel lagere kosten. En was bovendien geproduceerd met veel minder krachtige en goedkopere chips. Wat betekende dat voor de toekomstige winstgevendheid van de aandelen van veelbelovende en hooggewaardeerde bedrijven in de V.S.? Beleggers schoten ook hier in de veiligheidsstand en verkochten met name de grote winnaars (Magnificent 7) van vorig jaar. Een positieve wending in Europa kwam uit Duitsland. Daar heeft de regering bepaald dat de afspraak over het schuldenplafond van de overheid wordt losgelaten. Er zal in de komende jaren meer worden geïnvesteerd in defensie en infrastructuur. En dat Brussel zo snel een herbewapeningsplan van EUR 800 miljard zou presenteren was ook een verrassing. Dit was het afgelopen kwartaal een mooie opsteker voor een aantal sectoren.

Economische groei
Aanvankelijk voorspelden kenners nog een stevige groei van de Amerikaanse economie vanwege aanstaande deregulering en belastingverlagingen. Maar gedurende het afgelopen kwartaal heeft de Amerikaanse Centrale Bank de verwachtingen voor de Amerikaanse economische groei bijgesteld van plus naar min. Sowieso was het economische sentiment over de afgelopen maanden in de V.S. veel gereserveerder dan in rest van de wereld. Onzekerheid over aanstaande beleids- en tariferingsmatregelen speelden daarbij een rol. Ook zou het sentimentsverschil te maken kunnen hebben gehad met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In de Europese Unie is de werkloosheid eind maart gedaald naar een historisch laag niveau van 5,7%. Ook in de V.S. was de arbeidsmarkt roodgloeiend maar daar is over de afgelopen periode de vraag naar arbeid wat gedaald.

PMI-cijfers
De inkoopmanagers in de industrie waren in zowel de V.S., China als Europa, ondanks de toen al aangekondigde aanstaande tariferingen, positiever gestemd dan aan het einde van het vorige jaar. In Europa steeg deze index met een stand van 48,6 naar de hoogste stand in de afgelopen 26 maanden. De samengestelde index van diensten en industrie kwam mede hierdoor op de hoogste stand van de afgelopen 7 maanden. In China en de V.S. stegen de indices over het afgelopen kwartaal gematigder maar gaven ze nog wel een indicatie van te verwachten economische groei voor de komende 6 tot 9 maanden. Al met al waren de inkoopmanagers over de afgelopen maanden positiever gestemd dan consumenten en beleggers.

Aandelen
Na een voortvarende start van 2025 zijn de meeste beleggers in aandelen teleurgesteld het kwartaal uitgegaan. Op 19 februari stonden er nog verse “all time highs” op diverse borden wereldwijd. En sinds de lancering van de AI-chatbot DeepSeek leken aandelen van technologiebedrijven in China met een winst van ongeveer 20% nog steeds in een “bullmarket” te zitten. Maar termen als aanhoudende inflatie en kans op een recessie werden gedurende het kwartaal met name in de V.S. steeds vaker genoemd. De “breed” samengestelde wereldindex, met een weging van circa 70% in Amerikaanse aandelen, eindigde uiteindelijk in mineur door winstnemingen. In Euro gemeten verloor de wereldindex bijna 6% vanaf 1 januari.

Obligaties
In de eerste week van maart liepen de lange rentes in Europa fors op. De rente op de 10-jaars Duitse Staatsleningen liep met meer dan 40 basispunten op. In de afgelopen 35 jaar was de rente nog nooit zo hard in zo’n korte tijd opgelopen. Later in het kwartaal daalde de rente weer. Per saldo is de rente in Europa opgelopen. En ook in een land als Japan is de lange rente opgelopen naar de hoogste stand sinds 2008. In de V.S was er een andere beweging. De rente eindigde daar aan het einde van het kwartaal lager dan eind 2024. Beleggers in obligaties hebben nauwelijks rendement gerealiseerd. In tegenstelling tot de beweeglijkheid van de lange rente was de korte beleidsrente heel stabiel. In het begin van het jaar werd door analisten nog een flink aantal renteverlagingen van de Centrale Bankiers verwacht. Maar deze zijn er tot op heden door aanhoudende inflatie niet van gekomen. In de V.S. is de federal funds rate op 4,25 tot 4,5% gehouden. Zouden de ontwikkelingen in de afgelopen week daar verandering in brengen?

Grondstoffen
Koper, goud en zilver waren de onderliggende waarden die de beste performance hebben laten zien in het eerste kwartaal van 2025. Door alle mondiale geopolitieke onrust tikte de goudprijs het afgelopen kwartaal 19 keer een nieuw “all-time high” aan. In Euro gemeten steeg de goudprijs 15% vanaf 1 januari. De prijs van olie was ondanks alle geopolitieke ontwikkelingen relatief stabiel. In US Dollars steeg de prijs van olie zo marginaal dat een vat olie in Euro gemeten toch wat goedkoper werd.

Valuta
In het afgelopen kwartaal is de US Dollar met ongeveer 3,9% gedeprecieerd ten opzichte van de Euro. Maar niet alleen ten opzichte van de Euro is de Amerikaanse munt verzwakt. Ook de US Dollar index (waarin de US Dollar wordt afgezet tegen een mandje valuta met onder andere de Euro, het Britse Pond, De Japanse Yen en de Zwitserse Frank) is in het afgelopen kwartaal bijna 4% gedaald. En dit had, volgens analisten, alles te maken met de verslechterde economische vooruitzichten voor de V.S. Voor Europese exporteurs is de waardestijging van de Euro een domper.

Strategie
In het afgelopen kwartaal heeft er in een aantal portefeuilles in vermogensbeheer een rebalancing plaatsgevonden. Dit hebben we gedaan waar het van toepassing was in de zakelijke waarden tussen de regio’s. Tevens hebben we in het vastrentende deel van de vermogensbeheerportefeuilles een obligatiefonds vervangen.

Verder is het goed om te weten dat een correctie van de aandelenkoersen gedurende het jaar niets speciaals is. Een correctie vanaf de top tot het dieptepunt van 10 tot 15% kwam vanaf 1928 tot nu minimaal 1x per jaar voor. En zelfs een tussentijdse daling van meer dan 30% kwam gemiddeld iedere 3 jaar voor. De hogere volatiliteit op de aandelenmarkt is een prijs die beleggers betalen voor het hogere rendement op aandelen op de lange termijn. Tussentijdse correcties zijn een terugkerend onderdeel. Correcties zijn niet te voorspellen, komen altijd uit onverwachte hoek en situaties zijn altijd anders dan bij vorige correcties. En ondanks al deze dalingen stonden we het afgelopen kwartaal dus op een “all-time high”. Correcties zijn dus tijdelijk!

Sentimentsindicatoren in met name de V.S. staan momenteel (8 april 2025) net zo laag als bijvoorbeeld in de tijd van Corona in 2020 of de financiële crisis in 2008. Achteraf gezien bleken dat dieptepunten op de aandelenmarkten te zijn. Geen goed moment om (tijdelijk) te verkopen. Eerder een moment om bij te kopen of de portefeuille te “rebalancen”. Bij Alpha Capital kijken wij momenteel met kopersogen naar de markt. Bij gelegenheid zullen we de vermogensbeheerportefeuilles opnieuw rebalancen.

De komende weken zullen de eerste kwartaalcijfers weer worden gepresenteerd. We zijn benieuwd naar de cijfers en bevindingen. Ondertussen houden wij een vinger aan de pols en houden we vast aan de lange termijn strategie. Daar heeft u het meeste baat bij. Bedankt voor uw vertrouwen.